• Egy kutatás szerint, – amelyet 60 év felettiek körében végeztek – a gyógyfürdők és a fürdőgyógyászati kezelések jelentősen javítják az életminőséget.

  • A kedvező hatás mind fizikai, mind pszichológiai téren érvényesül.

Az életkorral együtt járó fiziológiai változások következtében az életminőség idősebb korban gyakran romlik. Egy lengyelországi kutatás azt vizsgálta, mennyire befolyásolhatják ezt a folyamatot a fürdőkezelések és a gyógyfürdők látogatása.

A kutatást egy lengyelországi gyógyszanatóriumban végezték, kifejezetten 60 év felettiek körében, akik valamilyen krónikus egészségügyi probléma miatt keresték fel az intézményt. Jellemző problémáik közé tartoztak az ízületi betegségek és a derékfájás. A résztvevőket arra kérték, hogy töltsenek ki egy részletes kérdőívet.

A megkérdezettek körében meglehetősen változó volt, hogy mióta vettek részt fürdőkezeléseken: 17,5 százalékuk több mint 20 éve, míg negyedük először próbálta ki ezeket a kúrákat. A legnépszerűbb kezelések közé tartoztak a medencefürdőzés, iszappakolás, gyógytorna, elektroterápia és gyógymasszázs. A fürdőzést és a gyógymasszázst kedvelték leginkább a résztvevők.

Szinte mindenki, 97,5 százalék, arról számolt be, hogy nagyon kedveli és élvezi a fürdőgyógyászati kezeléseket. 72,5 százalékuk szerint a fürdőkezelések hatására érezhetően javult az egészségi állapotuk. Egyharmaduk már a kúra alatt, másik harmaduk a kezelések végén tapasztalta a fájdalmai csökkenését.

Gyakran említjük, hogy a gyógyfürdők szép környezete és nyugodt légköre is kedvezően hat a vegetatív idegrendszerre. Ezt a lengyel kutatás is megerősítette: a megkérdezettek közel 60 százaléka már attól jobban érezte magát, hogy kimozdulhatott otthonról és egy gyógyüdülőhelyen tartózkodhatott. A válaszadók 50 százaléka szerint a fürdőkezelések jelentősen segítik, jobbá teszik a mindennapjaikat.

ikermedence Berekfürdőn

A felmérés két fő következtetése:

1. A 60 év feletti korosztálynál a gyógyfürdős kezelések jelentősen javítják az életminőséget, és lehetővé teszik a mindennapi feladatok hatékonyabb ellátását.

2. A gyógyfürdőzés pozitív hatással van az életminőségre mind fizikai, mind pszichológiai szempontból.

Egy spanyol felmérés egészen hasonló eredményekkel zárult. Az itt olvasható kutatás szerint a 65 év felettiek alvásminősége, hangulata és életminősége egyaránt javult a fürdőkezelések hatására.

Illusztráció: Berekfürdői Gyógy- és Strandfürdő