• Lehetséges-e a fájdalom enyhítése gyógyvizes fürdőzés és néhány kiegészítő kezelés együttes alkalmazásával egy három hétig tartó kúra keretében?

  • Ezt a kérdést vizsgálta egy kutatás, amely ezen felül a fürdőkúrák szív- és érrendszeri megbetegedésekre gyakorolt hatását is elemezte.

Egy korábbi orvosi vizsgálatban a gyógyvizes fürdőzés és fizikoterápia kombinált hatását tanulmányozták különböző krónikus betegségek esetén. A kutatásban közel 500 beteg vett részt, az átlagéletkoruk 53 év volt, 58 százalékuk nő és 42 százalékuk férfi. A résztvevők főként reumatológiai, neurológiai és szív-érrendszeri problémákkal küzdöttek, sokaknak több ilyen jellegű betegségük is volt egyszerre.

A vizsgálat és a kezelések ugyanabban gyógyfürdőben zajlottak, ahol a fürdőkúra három hétig tartott. A páciensek naponta kétszer vettek részt gyógyvizes medencefürdőn, az első héten alkalmanként mindössze 20 percig, majd a továbbiakban 30 percig. Láthatóan ügyeltek arra, hogy elkerüljék a „túlfürdés” okozta nem kívánt mellékhatásokat.

A fentieken túl a páciensek egyéni igényeinek megfelelően elektroterápiát, masszázst, ultrahangos kezelést és vízi tornát is kaptak. A betegeket a kezelés előtt, alatt és a teljes kezelési időszak végén is megvizsgálták. A résztvevők körében egyébként a leggyakoribb egészségügyi probléma az ízületi gyulladás volt.

A fürdőkúra végén a betegek több mint 80 százalékánál egyértelmű és jelentős fájdalomcsökkenést tapasztaltak. A legnagyobb mértékű fájdalomcsökkenés a csípő- és térdízületi porckopásban szenvedőknél volt megfigyelhető. Az eredményekben nem volt különbség a férfiak és nők között.

A kutatás során a betegek szív- és érrendszeri funkcióit is vizsgálták. A kúra befejezésekor kiderült, hogy a betegek légzésszáma emelkedett, míg a vérnyomásuk jelentősen csökkent, ami egyértelműen kedvező változást jelentett.

gyógyvizes fürdőzés

A két legmagasabb jódtartalmú hazai gyógyvízről itt olvashat.