• Negyvenöt szaunamester három napon át mutatta be programjait a szabadtérbe nyíló szaunákban.

  • Új szemléletet vezettek be a szaunamesterek zsűrizésében az I. Aqua Land Szaunagálán.

A ráckevei Aqua Land Termál-, és Élményfürdő egyik kiemelt SPA szolgáltatásköre a szaunázás, a Vitál Központ további vitalizációt támogató részlegeivel. A Magyar Szaunaszövetség tagjaként 2007 óta népszerűsíti az egészséges szaunázás kultúráját, különböző saját szervezésű, valamint partnerségben megrendezésre kerülő szaunaprogramokon, szaunaesteken és versenyeken keresztül.

Az idei szaunaszezont egy nagy volumenű szaunagálával nyitották meg szeptember 2. és 4. között. Negyvenöt szaunamester, három napon át mutatta be programjait a szabadtérbe nyíló szaunákban.

A rendezvénynek nem volt célja a szaunamesterek egymással történő versenyeztetése, a különbségtétel, ki a jobb, vagy rosszabb, hiszen ez egy szubjektív, igen változatos, egyéniségekre épülő szakma. A zsűri komplex szakmai visszajelzést adott arról, hogy az adott felöntés hogyan sikerült, hogyan lehetne még jobb, illetve „kritikus vendégszemmel” is értékelték a versenyprogram alatt tapasztaltakat. Az értékelés során szerették volna elérni, hogy a szaunamesterek számára ne feltétlenül az eredmény jelentsen presztízst, hanem a vendégeknek adott érték, a garantált vendégélmény.

Paradigmaváltás a verseny kiírásban és a zsűrizésben

Ez a rendezvény, formailag és tartalmilag is új megközelítésű megmérettetési lehetőséget biztosított az általában szaunamesterek számára szervezett versenyek metodikájához képest. Ebben az esetben egyéni teljesítmények minősítése zajlott, alapos és körültekintő értékeléssel, a vendégek színvonalas kiszolgálása mentén.

Ennek alapvetéseit, a szervezésben és lebonyolításban is jelentős részt vállaló Szívós László szaunamester fogalmazta meg. Ez az állásfoglalás határozta meg az esemény szellemiségét, majd ennek tükrében összeállított jelentkezési paraméterlista tette egzakttá mindezeket, amelynek részleteit Steierlein Dóra és Kiss Áron szaunamesterek dolgozták ki. A résztvevő szaunamesterek számára már a nevezés szakaszában nyilvánvalóvá vált, hogy itt nem egymással kell megküzdeniük, hanem a fejlődés lehetőségét kapják meg a komplex értékelések segítségével.

A rendezvény tematikája a modern-klasszik programtípusok köré épült. A nevezők versenyprogramokat és közönségprogramokat is tartottak. A versenyprogramokat szakmai zsűri (Haluska Nóra, Károly Tamás, Monoszlainé Bors Ágnes, Német Miklós Donát, Órendi János, Szolári Zsolt) és vendégzsűri (Fodor László, Bódis Tibor) is értékelte. A zsűritagok A és B csoportokat alkottak, amelynek jelentősége abban rejlett, hogy csak az adott mester produkcióját látták-figyelték, nem viszonyítottak senkit egymáshoz, hiszen nem látták az összes programot. Így energiáikat jól beosztva tudtak minőségi jelenlétet biztosítani.

Aqualand szaunagála Ráckeve

Fegyelmezett menetrend, elégedett vendégek

A jelentkezők, a felöntéseiket kellő körültekintéssel, fegyelmezetten, az előzetesen közreadott programmegtartási itinerek mentén mutatták be.

Tudatos szakmaiság jellemezte a rendezvényt. A 42 férőhelyes szaunába 34 vendéget és a 4 fő zsűrit engedtek be a szervezők. Ennek a „létszám stopnak” többek között az volt a célja, hogy elegendő levegő maradjon a szaunában, amelyre a kielégítő szaunaélmény elérése érdekében volt szükség.

A versenyprogram megkezdése előtt 15 perccel zajlott a szauna felkészítése, az előzetes vendégkezelés, majd a program után 15 perccel további vendégkezelésre, szauna kipakolására és annak átadására került sor. A bírák, az egyes programok szemrevételezése után megírták az értékelést, majd a programot adó mesternek rögtön szóbeli kiértékelést tartottak az erre elkülönített helyen. Az írásbeli értékelés öt kategóriában zajlott: legyezéstechnika, hőérzetemelés. illat, zene és összhang.

Summa summárum

A három nap legfontosabb összegzése szervezői és résztvevői oldalról egyaránt az, hogy senki nem távozott csalódottan, a szakmai ismeretek bővültek, jó hangulatban, egymás megismerése mellett, partnerségben telt el a hétvége. A szakmabeliség összehozta a résztvevőket és nem ellenfélként tekintettek egymásra.

A jól lefektetett alapok, iránymutatások nem korlátozták a mestereket, hanem kellő biztonságot kaptak a szaunaprogramok megtartásához. A személyre szóló, átfogó értékelések, visszacsatolási lehetőségek konkrét fejlődési pontokat és iránymutatásokat adtak a mesterek kezébe. A rendkívül nagy mennyiségű és szoros egymásutánban megtartott programok nyugodt körülmények között, késedelemmentesen zajlottak.

Nagy érdeklődés kísérte az eseményt vendégoldalról is. A vendégeket a szervezők és a mesterek is kellő körültekintéssel kezelték az egyes programok kezdő és záróidőpontja, valamint a programok között is. Előrelépést tettek a példamutatás eszközével az egészséges szaunázáshoz tartozó fürdőruha mentességhez, ebben a vendégek szempontjából vegyes közegben. A szakmai részvétel mellett szórakoztató, csapatépítő elemek is kerültek a programba, melyek a mesterek számára is feltöltődést és élményeket adtak.