• Nem mindenki rajong a termálfürdőkért, van olyan, aki alig várja az októbert, amikor már elég hideg a Tisza ahhoz, hogy megmártózhasson benne.

  • Hogyan hat a hideg víz a szervezetre?

Furcsa hobbit űző, 68 éves férfit mutattak be a Tényekben. A debreceni Skapinyec József elmondása szerint nyáron nem jár fürdeni a Tiszába, nála ugyanis októberben kezdődik a strandszezon. A felvételek készítésekor éppen 11 Celsius-fokos volt a folyó, amit nem tart hidegnek, inkább kellemesnek, mert amikor 6 Celsius-fokos, vagy éppen jeges a Tisza, ő akkor is lejár fürdeni.

Tisza jeges fürdőMár több mint 30 éve rendszeresen úszik a hideg folyóban. Az ötlet úgy jött, hogy a cimborájával 1979 decemberében fociztak a jeges Tisza partján, a labda pedig beesett a vízbe, amiért a barátja simán beúszott a folyóba. Skapinyec József pedig ettől kedvet kapott a rendszeres téli úszkáláshoz.

Hogyan hat a szervezetre a hideg vizes fürdőzés?

Tulajdonképpen a szaunázás után vett hideg vizes fürdőnek is egészen hasonló élettani hatása van ahhoz, mint amit ez a férfi csinál. A hideg víz hatására az erek összehúzódnak, a légzés és a szívverés felgyorsul, a vérnyomás pedig megemelkedik.

Már ebből is látszik, hogy ez csak az egészséges embereknek ajánlott. Számukra is inkább hideg vizes zuhany formájában, a téli szabad vízi fürdőzés ugyanis azért számos veszélyt rejt. Elég csak arra gondolni, hogy nagy a kihűlés veszélye, egyes rejtett betegségeknél pedig akár hirtelen szívhalált is kiválthat a hideg víz által okozott sokk. A Kneipp-féle fürdőkezelések során betegeknél is alkalmazzák az eltérő hőfokú zuhanyokat és leöntéseket, de azoknál nem éri ilyen extrém hősokk a szervezetet.

Itt megnézheti a hideg Tiszáért rajongó férfiről szóló videót: