Magyarország esetében beszélhetünk termálfürdő nagyhatalomról, hiszen az itthoni termálfürdőink száma meghaladja a százat. Évről-évre egyre több termál-, vagy gyógyfürdő komplexumok nyílnak meg. Mivel a turizmusunk is erre épít, így nem ritkán újítanak fel már meglévőket vagy építenek hozzájuk újabb épületkomplexumokat.

Bár már az ókori görögök és rómaiak is élvezhették gyógyító hatásait, a legtöbb ember számára továbbra is ismeretlen ez a természeti csoda. Pedig energiáját áramként vagy fűtésként is használhatjuk!

Mi az a termálfürdő?

A termálfürdőnek az a föld alatti víz minősül, amely eléri a legalább 30 °C-ot, de általában inkább a testhőmérsékletet. Minél mélyebbre haladunk le a bolygónk közepe felé, annál melegebb lesz az ott található víz. Mivel a Föld belsejében homok, kövek, sziklák találhatóak, ezekből kioldódnak az ásványi anyagok, így a feltörő termálvíz magával sodorja ezeket. Innen ered a „gyógyító erejű” tulajdonsága, amelyet már az ókori görögök és rómaiak kihasználtak.

Az ókori világban a termálvizeknek gyógyító hatást tulajdonítottak, így bizonyos betegségeket ezzel kezeltek. Nem ritkán bizonyos vallásokban spirituális megtisztulást is jelentett, így vallási szertartások, rituálék főszereplője lett.

Honnan ered a hő?

Ezt a Föld belsejéből kinyerhető meleget, hőt geotermikus energiának hívjuk. A vizet melegítő magas hőmérséklet általában a radioaktív anyagok részecskebomlásai során keletkezik, de a lemeztektonikai mozgás és vulkanikus folyamatok is termelnek hőt. Így ez az energia folyamatosan megújul, végtelen mennyiségben, kifogyhatatlanul áll rendelkezésünkre.

Izlandon általában természetes tavakat, barlangokat vagy vulkáni krátereket találunk a termálfürdők helyén. Ezek közelében a vulkáni folyamatoknak köszönhetően a talaj olyan forró, hogy képes 24 óra alatt megkeleszteni és megsütni egy kenyeret, valamint percek alatt tükörtojást készíthetünk.

Mire használjuk fel a geotermikus energiát?

A pancsolás és a látványos sütés-főzés mellett másra is használható a geotermikus energia. Már a nevében is benne van, hogy energia, így képesek vagyunk az elektromos áramot is előállítani az átalakult forró gőz segítségével. Képzeljük el, hogy számítógépünk, telefonunk töltése is a geotermikus energiával működik. Akár online fogadás is lehetséges a felhasználásával! Kedvenc oldalaink, a munkahelyi levelezésünk, és persze egy kis kikapcsolódás a sportfogadások világában is percek alatt betöltődne! Mind az élő, online streaming, mind a magas minőségű grafika a másodpercek töredéke alatt megjelenne. Legyen szó virtuális sportról, fociról vagy lóversenyről. Mindez természetesen a geotermikus energia felhasználásával.

Kék Lagúna termálfürdő

Hogyan fogjuk be a geotermikus energiát?

A geotermikus energiát egyre több ország használja ki, hiszen mindenhol elérhető, és végtelen mennyiségben áll a rendelkezésünkre. Kutakat építenek, amelyek segítségével a vizet elvezetik, az ezekből feltörő vízből eltávolítják az ásványi anyagokat és átalakítják gőzzé, amely meghajtja a turbinalapátokat.

Izland vezető ország ennek a megújuló energiaforrásnak a kihasználásában. Különösen szerencsés helyzetben van, hiszen sziget, így a tektonikai mozgások és a vulkánok miatt a Föld belseje felé tett úton radikálisan magasabb a hőmérséklet, mint máshol. Reykjavikban ezért a lakosság 2/3-a fűt és melegíti a vizet geotermikus energiával.

Folyamatosan építik a geotermikus erőműveket, amellyel károsanyag kibocsátás nélkül érik el a fűtést. Nincs szállítási költség vagy aközben keletkező károsanyag kibocsátás, és tüzelőanyag égetés sem történik, így nincs környezetterhelés. Bár építési költségei jelentősen magasabbak, fenntartási költségei már alacsonyabbak, mint például a földgáz erőműveké, valamint jóval biztonságosabb a használata, mint egy atomerőműé. Érdemes a termálfürdőkön kívül még hasznosabb dolgokra használni ezt a megújuló energiaforrást!