• A Restart Budapest Card bevezetésével tennék vonzóbbá a fővárosi pihenést az ország többi részén élők számára.

  • A kedvezménykártya többek között ingyenes fürdőlátogatási lehetőséget is tartalmaz.

  • Sikeres lehet a kezdeményezés?

Egyes országokban teljesen természetesnek számít, hogy a fővárost rengeteg belföldi turista is felkeresi, akár egy hosszú hétvégére, akár hosszabb üdülés céljából. Magyarországon azonban valahogy ennek nincs hagyománya, az ország más részein élők szemében Budapest mindig is a külföldi turisták terepe volt és maximum egynapos kirándulások célpontjaként jött szóba a főváros. Emiatt pedig a fővárosi turisztikai szolgáltatók sem koncentráltak különösebben a belföldi vendégkörre.

Most viszont az MTI híre szerint „Budapestre hívja a belföldi turistákat Karácsony Gergely főpolgármester, ugyanis a Restart Budapest Carddal a szokásos turistakedvezmények mellett akciósan vehetők igénybe szállodai szolgáltatások is.”

A főpolgármester szerint a budapesti turizmus újraindításának fontos eszköze lehet a kedvezménykártya, amely a főváros és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége közös akciójaként december végéig használható.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ által kibocsátott Restart Budapest Card 48 órán keresztül nyújt ingyenes és kedvezményes szolgáltatásokat, továbbá a szállásfoglalásnál is kedvezményt ad, így lehetőséget teremt a belföldi turistáknak arra, hogy „pénztárcabarát módon” tölthessenek el 2 éjszakát Budapesten.

Egy másik lényeges többletszolgáltatása a Restart kártyának, hogy hat fővárosi strandra és három történelmi gyógyfürdőbe egy-egy alkalommal ingyen léphetnek be a vendégek. A strandok közé a Palatinus, a Római, a Csillaghegyi, a Paskál, a Pesterzsébeti és a Pünkösdfürdői strandok tartoznak. Ezen felül lehet egy alkalommal belépni a Lukács, a Széchenyi és a Rudas gyógyfürdők valamelyikébe.

Rudas Gyógyfürdő Budapest

Sikeres lehet a Restart Budapest Card?

Olyannyira nem fordítottak figyelmet az elmúlt évtizedekben(!) a budapesti turisztikai piac szereplői a belföldi turizmusra, hogy szerintünk nem. Nyilván, valamit ki kell találni akkor, ha nem jönnek a külföldi turisták, de ezeknek az akcióknak azért van egy „ha nincs ló, jó a szamár is”-jellege. Egyébként nemcsak Budapest kapcsán, hanem azoknál a hazai településeknél is, ahol eddig szintén a külföldi turizmusra koncentráltak.

Budapest dolga azért nehéz, mert hiába csengett le itthon a koronavírus-járvány, az emberek még érezhetően óvatosak. Ha már üdülésben gondolkodnak, akkor is sokan inkább a kevésbé zsúfolt üdülőhelyeket, illetve azon belül is a kevésbé zsúfolt szálláslehetőségeket keresik, nem annyira a nagyvárosokat.

Ráadásul amíg például Hévízen az elmúlt években azért voltak azzal kapcsolatos kezdeményezések, hogy ne a németek és az oroszok határozzák meg az utcaképet és növelni is tudták a hazai vendégek arányát, addig Budapesten nem látszott erre vonatkozó törekvés. Ez persze érthető is, hiszen jó tíz éven át elképesztő ütemben bővült a külföldről érkező beutazó vendégek száma. Senki nem számított arra, hogy ez egyik napról a másikra véget ér.

Reméljük, hogy a gyakorlat majd ránk cáfol, de egyelőre mi nem látjuk a budapesti hosszú hétvégére vágyó belföldi turisták tömegeit.