• A debreceni lesz az ország legnagyobb strandfürdős beruházása.

  • Jövőre már elkészül a fürdő, de majd csak 2020-ban vehetik birtokba a vendégek.

A Modern Városok Program és az Új Főnix Terv részeként 8,5 milliárd forintból épülhet meg az új Nagyerdei Strandfürdő – jelentette be Papp László polgármester pénteki sajtótájékoztatóján, amit Fazekas Lajossal, a Debreceni Gyógyfürdő Kft. igazgatójával közösen tartott.

Azért, hogy megépülhessen a strandfürdő, pluszforrásokat kellett előteremteni. Mint ismert, a Modern Városok Program 2015-ben megkötött megállapodásában eredetileg 4 milliárd forintot különítettek el a beruházásra. 2018 márciusában közölték, hogy a kormány további 2 milliárd forintot biztosít a strand megépítésére. A strand tervezési ötletpályázatát Bordás Péter nyerte, később az ő cége, a Bord Stúdió Kft. készítette a kiviteli terveket is.

A régi Aquaticum Strandfürdőt tavasszal lebontották, s közben kiírták a tendert a kivitelezésre. A közbeszerzésre két érvényes ajánlatot adtak be. A Hunép 8,5 milliárd forintért, a zalaegerszegi ZÁÉV Építőipari Zrt. pedig 8,9 milliárd forintért vállalta a munkát. A budapesti Laterex Építő Zrt. 9,3 milliárd forintos ajánlatát érvénytelenítették, mert a cég a határidőig nem nyújtott biztosítékot.

​​Mivel a Hunép ajánlati ára is meghaladta az állam által a Modern Városok Programban biztosított 6 milliárd forintot, az önkormányzatnak 2 milliárd 500 millió forint pluszforrást kellett előteremtenie.

Debrecen fürdő sajtótájékoztató polgármester fürdővezetőA konstrukcióról Papp László beszélt (fenti képen balra) a pénteken tartott sajtótájékoztatón, ahol a strand látványterveit is bemutatta. A polgármester elmondta, hogy 6 milliárd forint a Modern Városok Programból, 1,2 milliárd a turisztikai alapból származik majd (a sétány részre) és 1,3 milliárd forintot a vagyonkezelő és a város közösen biztosít majd.

A régi fürdő bontásával már végeztek, a terep rendezett, a munkát el tudják kezdeni. Szeptember végén elkezdődik a kivitelezés, 12 hónap áll rendelkezésre, így jövő őszre elvileg elkészülhet a strand, amely 2020 tavaszán nyitja meg kapuit, hiszen a létesítmény szezonális üzemeltetésű lesz.

Debrecen strandfürdő látványtervPapp László arról is beszélt, hogy nagy igény van a strandra, ami „hosszú ideig retró állapotban volt, sok emlék fűződik hozzá, de eljárt fölötte az idő”. Hozzátette: egy olyan vízi élményparkot akarnak létrehozni, amely egyedi és különleges élményeket adhat az oda látogatóknak és más, mint a környéken található fürdők. Egy olyan élményvilágot teremtenek, amelynek fontos kritériuma, hogy tiszteletben tartsa a zöld környezetet.

A polgármester kiemelte, amíg a korábbi fürdő vízfelülete 3600 négyzetméter volt, az új komplexumban már 5700 négyzetméter vízfelület szolgálja majd ki a vendégek igényeit.

Papp László a tájékoztatón elmondta, a nagyerdei strandfürdő főbejárata átkerül a Pallagi úti oldalra, ahol az új sétányról lehet majd megérkezni a fürdőbe. A főbejárat közelében állítják fel a strand egyik díszét, a Zsolnay gyárban készült „kacsás” szökőkutat.

Debrecen strandfürdő látványtervÖsszesen 15 medencét építenek, így az egészen kicsi gyerekektől kezdve az idősebbekig minden korosztály megtalálja majd a számára kedves  szórakozási lehetőséget. Többek között lesz gyógy-, sport- és gyermekmedence, de a relaxálni vágyók is jól érezhetik majd magukat a lassú folyó sodrásában.

A tájékoztatón Fazekas Lajos, a Debreceni Gyógyfürdő Kft. igazgatója elmondta, nagy várakozással tekintenek a nyitásra és igyekeznek a lehető legjobban felkészülni. A szakember beszélt arról is, hogy meglehetősen összetett feladat a fürdőfejlesztés, sok szempontot, körülményt is figyelembe kellett venni a tervezéskor.

„Magyarország első természetvédelmi területén található ez a strandfürdő. Egy nagyon behatárolt, szűk területen, ahol nagyon komoly feltételek voltak arra, hogy melyek és mekkorák azok a területe, amiket be lehet építeni és mekkora zöldfelületet kell biztosítanunk az itt strandolóknak” – nyilatkozta Fazekas Lajos.

Az igazgató azt is elmondta, hogy az új fürdő „egyáltalán nem lesz drágább, mint bármelyik magyarországi nagy strandfürdő”. Egy belépőjeggyel az összes vizes szolgáltatást igénybe vehetik majd a látogatók. A fogyasztóegységeknél természetesen külön kell fizetni, a csúszda vagy a hullámmedence használatért azonban nem – hangsúlyozta Fazekas Lajos.