Ha olyan sportot keresel, amely tetőtől talpig megmozgatja az izmaid, fontold meg az úszást is! De pontosan miben is segít ez a remek mozgásforma, és milyen eszközt talált fel hozzá maga Benjamin Franklin, az Egyesült Államok alapító atyja? Erről olvashatsz az alábbiakban!

Miért egészséges az úszás?

Ezért érdemes rendszeresen lejárni az uszodába!

Gyorsan égeti a kalóriákat

1 órányi úszással akár 30%-kal több kalóriát égethetsz el, mintha a futást választanád. Egy 70 kg-s ember alacsonyabb tempóban kb. 500 kalóriától, pörgősebb ritmusban pedig több mint 700 kalóriától szabadulhat meg óránként.

Valóban lefogyhatsz az úszással?

Igen. De érdemes leszögezni, hogy kalóriadeficit nélkül nincs fogyás. Úszással remekül perzselheted a kalóriákat, de súlyt csakis akkor adhatsz le, ha naponta több kalóriát égetsz el, mint amennyit beviszel. Ehhez fehérjedús és rostban gazdag, alacsony szénhidrát- és cukortartalmú étkezésre van szükséged.

Erősíti a gerincet és a hátizmokat

Kevés sport dolgoztatja meg olyan hatékonyan a törzsizmokat, mint az úszás. További jó hír, hogy ennek ellenére nem erőlteti meg túlzottan a gerincoszlopot. Irodai munkát végzők számára különösen ajánlott legalább heti kétszer ellátogatni az uszodába vagy a strandra, hogy az ülőmunka közben elgyengült mély hátizmok újra megerősödjenek.

Mely gerincproblémákra milyen úszásnem ajánlott?
Gerincferdülés (scoliosis) – hátúszás és oldalúszás
Lapos hát (dorsum planum) – mellúszás és gyorsúszás
Scheuermann-kór (kyphosis) – hátúszás
Fokozott ágyéki görbület (lordosis) – hátúszás és gyorsúszás
Kypholordotikus hát (kypholordosis) – hátúszás

Hogyan kerüld el a sportsérüléseket?

Ízületvédő segítségével. Az ízülettámogató készítmény a legfontosabb étrendkiegészítők közé tartozik, hiszen csökkenti az ízületi szalagok rándulásával járó sérülések kockázatát és mértékét.

Asztmásoknak is ajánlott

A tüdőt igénybe vevő mozgások igazán jót tesznek az asztmában szenvedőknek. Magyarországon kb. 200.000 embert érint az asztma, és a gyerekek 5-8%-ának okoz kisebb-nagyobb gondokat ez a krónikus légúti betegség.

Miért hasznos az úszás az asztmásoknak?

Segít kontrollálni a légzést. Úszás közben folyamatosan figyelni kell az oxigén beosztására és a helyes időben való levegővételre is. Ezért az úszás a sportolás mellett egyúttal kiváló légzési gyakorlatként szolgál, amely a medencén kívül is nagy segítséget jelent a mindennapokban.

Növeli a tüdőkapacitást. A levegő visszatartásával erősödik a tüdőd, azaz növekszik az oxigénbefogadó kapacitása. Az úszás pedig sikeresen kizökkenthet a komfortzónádból, hiszen nem mindig abban a másodpercben vehetsz levegőt, amikor éppen szeretnél. Amíg 3-4 másodperc alatt újra a víz felszínére érsz, hogy levegőt vegyél, addig is erősödik a tüdőd.

Javítja az alvás minőségét

Egy kiadós úszás után szinte mindenki úgy alszik, mint a tej. A medencében kellemesen elfáradt izmok igénylik is a pihenést, ezért a szervezeted könnyebben álomba ringatja magát.

Álmatlanságban szenvedőknek különösen ajánlott!

Az álmatlanság (inszomnia) fiatalokat és időseket egyaránt érint. Ha éjszaka te is órákig csak forgolódsz az ágyban, de nem jön álom a szemedre, próbáld ki az úszást! Így este sokkal könnyebben elaludhatsz, és másnap reggel pedig fizikailag és szellemileg egyaránt felfrissülve indíthatod a napod.

Örömet okoz

Tudományosan bizonyított, hogy a sportolás endorfint és dopamint szabadít fel. Ezeket boldogsághormonoknak is nevezik, hiszen a felszabadulásuk után még hosszú órákig képesek jobb közérzetet nyújtani.

Akik gyerekként megszerették az úszást, azok felnőttként is ragaszkodnak ehhez a kiváló mozgásformához. A csobbanás és a vízben történő haladás érzése, az újabb és újabb kihívások teljesítése, illetve az egyre látványosabb forma elérése mind-mind elsőrangú motivációs források a rendszeres úszáshoz.

Mit talált fel Benjamin Franklin, hogy könnyebben menjen az úszás?

A békatalpat. Ugyanis a kis Benjamin már 11 évesen megmutatta polihisztori képességeit. Kezeire és lábaira 1-1 ovális fadarabot rögzített, hogy megkönnyítse a vízben való haladást. Habár ez a találmánya akkoriban még nem volt olyan sikeres, mint később a távollátásra és olvasásra is alkalmas biofikális lencséi, az úszás történelmében mégis meghatározó szereppel bírt.

Mire figyelj oda minden úszás előtt?

• Kiadós étkezést legalább 2-3 órával fogyassz, mielőtt a medencébe mennél!
• Alaposan melegíts be, hogy az izmaid ne húzódjanak meg!
• Mindig legyen kéznél víz vagy izotóniás ital!

Az úszás remek választás, ha egészségesebb és fittebb életet szeretnél. Úszással gyorsan égethetsz kalóriákat a látványos fogyás érdekében, hátad minden izmát erősíted, enyhíted az asztmás tüneteket, továbbá boldogsághormonokat szabadítasz fel, és minden este mélyen, pihentetően aludhatsz.