• Mozgásszervi betegségek, bőrbetegségek, gyulladásos betegségek, meddőség.

  • Számos egészségügyi panasz esetén hatékony lehet egy harkányi fürdőkúra.

1. A harkányi gyógyvíz kapcsán az első feljegyzett gyógyulás Pogány János napszámos nevéhez fűződik, aki a végtagjait érintő reumával küszködött. Az 1820-as évek elején kezdték meg a fürdő mai területén lévő mocsaras terület lecsapolását, s ezen dolgozott a fájós lábú napszámos is, akinek a kénes víz elmulasztotta a panaszait. Így derült ki, hogy a mocsarat gyógyvizes források táplálják.

2. A víz gyógyhatásának a kulcsa a karbonil-szulfid, ami a medencékbe kerülve kénhidrogén-gázzá alakul át. Ez minden más kénvegyületnél gyorsabban és hatékonyabban szívódik fel a szervezetben. Részben a bőrön, részben belélegezve a tüdőn keresztül.

Harkányfürdő gyógyvíz3. A gyógyvíz gyulladáscsökkentő, vérátáramlást fokozó, izomlazító hatással rendelkezik. Ezáltal segít megszüntetni a nőgyógyászati gyulladásokat is, amelyek sok esetben a meddőség okozói. A speciális harkányi meddőségi gyógykúrán átesett nőknek közel a fele egy éven belül teherbe tud esni.

Harkányfürdő gyógyvíz4. A harkányi gyógyvíz a reumás panaszok, nőgyógyászati gyulladások, meddőség mellett kedvezően hat a pikkelysömörös betegek állapotára is. Az ennek kapcsán végzett klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a kellemetlen bőrbetegség esetén nem külsőleg hat a kénes gyógyvíz (sokáig ugyanis ezt feltételezték), hanem az immunológiai folyamatokat befolyásolja kedvező irányba.

Harkányfürdő gyógyvíz5. A vizsgálatok rávilágítottak a kén egy további fontos tulajdonságára is. Amennyiben ugyanis az erek kéntartalma fokozódik, akkor a koleszterintartalma csökken, így a kénes fürdőnek az érelmeszesedés kezelésében is fontos szerepe lehet.