• Annak idején címlapon számolt be a helyi napilap arról, hogy megszerezték a gyógyvíz címet.

  • Már több mint 90 éve annak, hogy az egyik fürdő két termálvize is hivatalosan gyógyvíz címet kapott.

Az 1,1 millió lakosú Észak-Magyarország régióhoz három vármegye tartozik: Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád. Összesen 27 darab gyógyvizes forrás található a régióban, de ezek megoszlása nagyon egyenlőtlen. Nógrádban mindössze 2 gyógyvíz található, Borsodban 9 gyógyvizet adó kutat tartanak nyilván, a hevesi választék viszont egész széles, 16 gyógyvize van a vármegyének.

Megéri az itteni gyógyvizes fürdőket felfedezni, hiszen egész jó ár-érték arányú helyeket rejt ez a vidék. Ráadásul a fürdők többsége szép természeti környezetben található. De melyik Észak-Magyarország legrégebbi gyógyvize? Melyik kapta meg elsőként ezt a minősítést?

A hivatalos nyilvántartás szerint két gyógyvíz ugyanabban az évben kapta meg ezt a címet.

„Most érkezett meg a Városi Fürdő Rt. igazgatóságához a miniszter írásbeli engedélye, amelyben az Országos Közegészségügyi Tanács és az Országos Forrás- és Fürdőügyi Bizottság javaslata alapján, az úgynevezett Érseki fürdő, (gőz fürdő) tükörfürdői, a garasos fürdő (…) vizének az ásvány és gyógyvíz megnevezését engedélyezi.”

A fentieket az Eger című napilap írta 1934. május 31-én, méghozzá címoldalon, vezető hírként. Ez egybevág a jelenleg hatályos gyógyvizes nyilvántartásban szereplő adatokkal. Ez alapján 1934-ben kapta meg a gyógyvíz minősítést Egerben a Tükör-forrás, valamint a strandi 1-es kút is.

Egri törökfürdő

Egyébként a Nógrád vármegyei Sóshartyánban található Jódaqua-kút is meglepően nagy múltra tekinthet vissza, hiszen 1950-ben kapták meg a gyógyvíz címet. Borsod-Abaúj-Zemplén legrégebbi gyógyvíz minősítésével pedig a mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdő egyik termálkútja büszkélkedhet – víz gyógyhatását 1968-ban igazolták hivatalosan is.

Október 23-án változik a fürdők megszokott nyitvatartási ideje? Itt olvashat erről.