• Egy orvosi kutatás szerint a gyógyvizes kezelések pozitívan befolyásolják az alvás minőségét.

  • Párhuzamosan több tényező is hozzájárulhat ehhez a jótékony hatáshoz.

Egy olaszországi tanulmányban arra kerestek választ, hogy a fürdőkúráknak van-e valamilyen hatása az alvás minőségére. Ez azért is fontos kérdés, mert a pihentető alvás kulcsfontosságú számos betegség megelőzésében és általánosságban is az egészség megőrzésében.

A kutatók nem egy új vizsgálatot végeztek, hanem már létező gyógyvizes kezelésekkel kapcsolatos kutatásokat tekintettek át, ezen belül azokat amelyek – mintegy mellékesen – az alvásra gyakorolt hatást is vizsgálták. Összesen 21 olyan kutatást vontak be a felmérésbe, amelyek legalább egyhetes fürdőkezelésekről szóltak. Azonban a kezelések nagy változatosságot mutattak: egyes kutatásokban kénes termálvízben, másokban a Holt-tengerben történt a kezelés, és különböző eljárásokat alkalmaztak, például iszappakolást, tornát és masszázst is.

A felmérések többségében valamilyen meglévő betegség kapcsán vizsgálták a fürdőkúrák hatékonyságát: például mozgásszervi fájdalmakra, elhízásra, Bechterew-kórra vagy porckopásra. Néhány kutatásban a pszichés problémákat, mint például a munkahelyi kiégést, vizsgálták.

Bár nem az alváson volt a kutatások elsődleges fókusza, mégis a 21 felmérésből 16-ban tapasztaltak javulást az alvás minőségében, ebből 12-ben jelentős volt a javulás. Az öt fennmaradó esetben nem történt változás. Érdemes megjegyezni, hogy egy japán vizsgálatban irodai dolgozókat vizsgáltak, és noha nem tapasztaltak változást az alvás idejében, az alvás minőségére nem kérdeztek rá.

Aquarius élményfürdő Nyíregyháza

Miért javítja egy gyógyvizes kezelés az alvás minőségét?

Bár egyértelmű magyarázatot nem találtak erre, de valószínűleg több tényező együttes hatása játszik szerepet. Ide tartozik a termálvíz hőhatása, amely növeli a testhőmérsékletet, de csökkenti a vérnyomást és a testmaghőmérsékletet, ezáltal olyan kedvező élettani folyamatokat indít el, amelyek segítik az alvást. A meleg víz izomlazító hatása is szerepet játszhatott ebben, illetve a gyulladásos folyamatokat szabályozó egyes citokinek szintén hatással vannak az alvás-ébrenlét ciklusra. Márpedig több vizsgálatban is a gyulladásos folyamatok csökkenéséről számoltak be a fürdőkezelések hatására.

A gyógyvizes fürdőzésnek és a fürdőkezelések fájdalomcsillapító hatása lehet, ami megint csak jótékonyan hathat az alvásra is. Emellett a fürdőkezelések stresszoldó, nyugtató hatása is hozzájárulhat a jobb alváshoz.

Külön érdekesség, hogy ezek a jótékony hatások nemcsak a kezelések ideje alatt, hanem még hónapokkal később is fennmaradtak. Azokban a kutatásokban, ahol aktívabb testmozgást is végeztek (például vízi torna, úszás), még jobb és tartósabb alvásjavulást figyeltek meg.

A kutatók ugyanakkor felhívták a figyelmet a vizsgálatok korlátaira is. Például csak egy esetben használtak objektív módszert az alvás értékelésére (úgynevezett aktigráfiát), a többi esetben kérdőívekkel mérték az alvásminőséget. Azt sem lehet egyértelműen meghatározni, hogy a termálvizes fürdőzésen kívül mely kezelésnek van a legjobb hatása az alvásra. Emellett a fürdőkezelések napszakon belüli időpontjának hatását sem vizsgálták, pedig az olasz orvosok szerint ez is befolyásolhatja az alvásminőséget.

Bár az említett kutatásban nem tértek ki rá, de a magas brómtartalmú gyógyvizek is segíthetik az alvást. Itt olvashat arról, hogy idehaza hol találhatók brómos vizű fürdők.