• A világ legegyszerűbb dolgának tűnhet a gyógyvízben való üldögélés, mégis ez az amúgy kellemes időtöltés is kiválthat furcsa reakciókat a szervezetünkből.

  • Az egyik ilyen a fürdőfáradtság a másik a fürdőreakció.

Fürdőfáradtság. Ez nem azt jelenti, amikor a meleg vízben töltött idő után kicsit elpilledünk, hanem annál komolyabb tüneteket takar. Hosszabb ideig, akár napokig tartó levertséget, rossz közérzetet.

Fokozódhatnak az ízületi fájdalmak, a reumatikus panaszok, ami azért sem kellemes, mert sokan eleve ezek miatt járnak gyógyfürdőbe. A fürdőfáradtságnak szinte minden esetben az ajánlott fürdési idő jelentős túllépése áll a hátterében. Minden gyógyfürdőben meghatároznak egy fürdési időt, viszont a meleg vízben ücsörögve gyorsan telik az idő és nagyon sokan jelentősen „túlfürdik” ezt, az olykor csak 20 perces, egyhuzamban javasolt időszakot. Márpedig a gyógyvíz ilyen jellegű túladagolása akár hatástalanná is teheti az egész fürdőkúrát.

Fürdőreakció. Az előbbivel ellentétben ez akkor is jelentkezhet, ha valaki betartja az ajánlott fürdési időt. Általában egy hét után jönnek elő a tünetek, amelyek hasonlóak a a fürdőfáradtságéhoz, de annál enyhébbek. Azaz fokozódhatnak a fájdalmak, lehet némi levertségérzet.

Ettől nem kell tartani, hiszen pusztán azt jelzik, hogy hat a gyógyvíz. Amikor súlyosabbak a tünetek, akkor esetleg be kell iktatni egy-két napos pihenőt a fürdőkúrába. Amennyiben valaki hosszabb, egy-két hetes fürdőkúrát vesz, azt általában amúgy is orvosi javaslatra teszi, így ilyen panaszok esetén azért érdemes a doktorral konzultálni.

termálmedence a jászárokszállási strandon

Ide kattintva kedvező árú fürdőgyógyászati csomagajánlatokról olvashat