• Melyik gyógyvizes fürdő lehet a leghatásosabb a mozgásszervi panaszok enyhítésére?

  • Ezt a kérdést jártuk körül alaposan, összefoglalva a legfontosabb tudnivalókat.

Hazánk gyógyfürdőinek többségében olyan gyógyvíz található, amely különösen ajánlott mozgásszervi problémák kezelésére. Sőt, az esetek többségében a krónikus mozgásszervi betegségek jelentik az elsődleges javallatot a fürdőkúrákhoz. Az ilyen kúrák különösen hatékonyak lehetnek az ízületi kopás, meszesedés, merevség, illetve fájdalom enyhítésében, sőt, mindezek megelőzésében is szerepet játszhatnak.

A gyógyvizek fő alkotóelemei – legyen az akár kénes, jódos-brómos vagy magas sótartalmú víz – a bőrön keresztül szívódnak fel, és kedvezően hatnak a legtöbb mozgásszervi panaszra. Még az alacsony ásványianyag-tartalmú, egyszerű termálvizek esetében is sokan tapasztalják panaszaik jelentős enyhülését. Ez azért van, mert nemcsak a víz kémiai összetétele, hanem fizikai tulajdonságai is nagy szerepet játszanak – mint például a víz hőmérséklete, felhajtóereje, illetve a vízben történő mozgás során kifejtett masszírozó hatás.

Különösen fontos szerepe van a hőhatásnak, amely önmagában is kedvező hatást gyakorolhat a mozgásszervi problémákra. A meleg víz lazító, görcsoldó és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal bír. A víz felhajtóereje pedig megkönnyíti a mozgást, így a merev ízületek könnyebben átmozgathatók. Ezek a hatások tovább fokozhatók, ha a fürdőzést más kezelésekkel kombináljuk, mint például a gyógymasszázs vagy gyógytorna.

A címben feltett kérdésre adott válasz tehát az, hogy szinte bármely gyógyvizes fürdő hatékonyan segíthet a mozgásszervi problémák kezelésében. Fontos tényező a víz hőhatása, amelyet az adott gyógyvíz ásványi anyagai tovább fokozhatnak, különösen, ha egyéb kezelésekkel együtt alkalmazzuk.

A fürdő kiválasztása nagymértékben függ az egyéni érzékenységtől és a korábbi tapasztalatoktól. Például sokan kifejezetten kedvelik a kénes vizeket, mint amilyenek Mezőkövesden vagy Zalakaroson találhatók, de akik esetleg allergiásak a kénre, azoknak nyilván nem ajánlhatók.

Mozgásszervi problémák esetén érdemes több fürdőt kipróbálni, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet. Néhány javaslat: a már említett Zalakarosi Fürdő és mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdő mellett érdemes ellátogatni Berekfürdőbe, Bogácsra, Cserkeszőlőre, Hajdúszoboszlóra, Igalra vagy akár Sárvárra is. Fontos megemlíteni, hogy léteznek olyan fürdők, amelyeknek nincs hivatalos gyógyvíz minősítésük, de akár még ezek a termálvizek is hatékonyak lehetnek a mozgásszervi panaszok enyhítésére.

gyógymedence az Igali Gyógyfürdőben

Végül egy lényeges figyelmeztetés: aktív ízületi gyulladás esetén a meleg vizes fürdőzés nem javasolt. Az aktív gyulladást erős fájdalom, bőrpír és duzzanat jelzi.

Illusztráció: Igali Gyógyfürdő

Az egyik vadregényes múltú hazai gyógyvízről itt olvashat.