• A tapasztalatok szerint a gyógyvizes medencékben tartózkodók közül tízből csak egy ember figyel egy fontos szabályra.

  • De mi is ez a szabály, és miért lenne fontos betartani?

Akik jártak már gyógyvizes fürdőben, azok észrevehették, hogy sokan órákig elidőznek a gyógymedencékben. Holott a gyógyvízzel töltött medencéknél mindig feltüntetik az ajánlott fürdési időt, ami általában 20-30 perc.

Pedig ez egy megengedő szabály, hiszen nem azt jelenti, hogy a napijeggyel rendelkező vendégnek 20-30 perc után mehetnek is haza. Ez az időkorlát az egyhuzamban a medencében töltött időre vonatkozik. Rövid pihenés után naponta többször is vissza lehet térni a gyógyvizes medencébe. Ugyanakkor a vendégek közül – a tapasztalatok szerint – tízből jó, ha egy tartja be ezt a szabályt. Miért jelent ez problémát?

A túlzottan hosszú fürdőzés kellemetlen mellékhatásokat okozhat. A hosszas gyógyvízben való tartózkodás vérnyomásproblémákat idézhet elő, mivel a meleg víz jelentős terhet ró a szívre és a keringési rendszerre. Szélsőséges esetben ez akár ájuláshoz is vezethet.

Különösen az ízületi betegségeiket kezelők számára lehet kellemetlen tünet a „fürdőfáradtság”. Ez a túlzott fürdőzés következtében alakul ki, és az amúgy pont a kezelni kívánt ízületi fájdalmak fokozódásával, valamint akár napokig tartó rossz közérzettel és levertséggel járhat.

Egy reumatológus szakorvos egyszer így szemléltette nekünk a túlzott fürdési idő hatását: „Ez olyan, mintha felírnék valakinek egy doboz gyógyszert, amiből naponta egy tablettát kell bevenni két hétig. Ha azonban az illető az első nap beveszi a kétheti adagot, attól nem valószínű, hogy jobban lesz, sőt…”

Hegykő termálfürdő gyógymedence

Ide kattintva olyan fürdőkről olvashat, ahol gyógymedencék és csúszdapark is található.

Így derült ki, hogy gyógyhatású az egerszalóki termálvíz.