• Díjat kapott az egyik helyi hotel, amiről az esti híradóban is beszámoltak.

  • Korabeli felvételek a termálfürdőről és a négycsillagos szállodáról.

A Nemzeti Audiovizuális Archívumban remek régi felvételekre lehet bukkanni a hazai termálfürdőkről. Most is találtunk egy ilyet, ugyanis 1989-ben áprilisában a Magyar Televízió hírműsorának stábja Bükfürdőn forgatott. Az apropót az adta, hogy abban az évben egy büki hotel nyerte el a legjobb négycsillagos, illetve a legjobb vidéki szálloda címet.

A másfél perces felvételt annak idején az esti híradóban is leadták. A riporter hangja sokaknak ismerős lehet, hiszen Práger György készítette a tudósítást.

A felvételeken feltűnik a termálfürdő szabadtéri medencéje és a belső gyógyvizes medencecsarnoka is, egy akkoriban nyitott kemping, valamint a díjnyertes szálloda, a három évvel korábban átadott Thermal Hotel Bük (ma ez a Danubius Hotels lánc tagja).

A videón elhangzik, hogy akkori áron 750 millió forintból épült a hotel. (Összehasonlításképpen: 1989-ben az átlagkereset havi 10 ezer forint körül alakult, 1 kg kenyér pedig 15 forintba került, így nagyjából hússzal érdemes szorozni az akkori árakat, ha a mostaniakhoz akarjuk viszonyítani).

Bükfürdő termálfürdő 1989-benIlyen volt a kilátás a szállodából:

Bükfürdő látkép 1989Az MTV-nek Kisgyőri Magdolna, a szálloda igazgatója nyilatkozott és elmondta, hogy örülnek a szakmai elismerésnek, de azért üzletileg is nagyon jól teljesített a hotel, szinte dőlt hozzájuk a pénz. Az éves kihasználtságuk elérte a 90 százalékot, a korábbi évi nyereségük 40 millió forintot tett ki, 1989-re pedig 60 millió forint profitot terveztek.

Itt megnézheti az 1989-es felvételt.