Annak ellenére, hogy ez a Balatonhoz legközelebb fekvő gyógyfürdő, széles körben kevésbé ismert. Ebben változást hozhat, hogy a fürdő 2013-ban fedett résszel bővült és hamarosan aszfaltozott út kötheti össze Fonyóddal.

 

Település és fürdő

Az 1400 lélekszámú Buzsák község Fonyódtól délre a Nagyberekben található. A 15-16. században betelepült horvátok miatt kulturálisan sokszínű Buzsák híres a helyben megőrzött ősi hímzésekről. A turisták körében kedvelt célpont a Buzsáki Tájház, illetve a János-hegyi műemlék pincesor.

Buzsák egyik településrésze az úgynevezett Csisztapuszta. 1956-ban olajat kerestek ezen a területen, de amikor közel 600 méternél jártak a fúrással, akkor termálvíz tört fel a föld alól. Sokáig nem fordítottak különösebb figyelmet a forrásra, szabadon hagyták elfolyni a vizét. A helyiek azonban már ekkor is felismerték a gyógyhatását, a vizet elvezető árkokba jártak kúrálni magukat. A fürdőhöz való kijárást megnehezítette, hogy Csisztapuszta körülményesen volt elérhető, kilométereket kellett földúton gyalogolni a megközelítéséhez.

Később megtörtént a fürdő kiépítése, de a Buzsáktól északra és Fonyódtól délre is 5-5 kilométerre fekvő fürdő megközelítése továbbra sem volt ideális. Sokáig Balatonfenyves és Csisztapuszta között kisvasút közlekedett, azonban a vonalon bő tíz éve szünetel a forgalom. Jelenleg Buzsák irányából megoldott a fürdő elérése, viszont Fonyód felől csak egy földúton közelíthető meg, aki a Balaton irányából aszfaltozott úton érkezne a Csiszta Fürdőhöz, annak 20 kilométeres kitérőt kell tenni. A termálfürdő szempontjából nagy jelentősége lenne a fonyódi összekötőút megépítésének, aminek megvalósítása az önkormányzat egyik legfőbb terve.

Hosszú éveken át elmaradtak a lényegi fejlesztések Csiszta Fürdőn, holott a kútja minősített gyógyvizet ad. A termálfürdő ennek ellenére is igen népszerűvé vált, nyárról-nyárra rengeteg visszajáró vendége van a Csiszta Fürdőnek – még Németországból is. A létesítmény bővítésére uniós forrást nyert az önkormányzat, így 2013-ban jelentős fejlesztések valósultak meg a kis somogyi fürdőhelyen, ami megteremtette az egész éves működés lehetőségét.

Gyógyhatás

A kénes vizek csoportjába tartozó, erősen szénsavas gyógyvíz reumatikus-, mozgásszervi- és nőgyógyászati betegségek esetén bizonyított gyógyhatással rendelkezik. Ezen felül bél- és gyomorpanaszok, csonttörések rehabilitációja és egyes bőrbetegségek kezelése során is sikerült eredményeket felmutatni a csisztai termálvízzel.

Szolgáltatások

Hat medence működik a fürdőben, köztük ülőmedencék, gyermekmedence, gyermekpancsoló. A közelmúltban megvalósult fejlesztések révén már fedett medence is található a Csiszta Fürdőben. A létesítmény mellett kemping üzemel és a fürdőben minden alapvető szolgáltatás elérhető, így többek között szauna, masszázs, játszótér, étterem, kávézó, fodrász is.

A Csiszta Fürdő belépőjegyeinek árait ide kattintva találja!

A Csiszta Fürdő nyitvatartási idejét itt találja!

Elérhetőség

8695 Buzsák, Csiszta Fürdő

Telefon: +36-85-707-215

weboldal